Műsorelőzetes

A LÁTÁS - Egy foton hosszú utazása világűrön és az elménken át ( SEEING - A Photon's Journey Across Space, Time and Mind)

"Világegyetemünk telis-tele van szemkápráztató látnivalókkal. Bizonyos, a közelben és a távolban lejátszódó folyamatok nélkül ezek azonban mind láthatatlanok lennének számunkra....."

“A látás” című fulldome filmben megismerhetjük a látás folyamatát, valamint a hozzá kapcsolódó elménkben létrejött látványt. Kövessük végig egy foton útját a kialakulásának pillanatától a galaxison történő utazásán keresztül, amíg meg nem érkezik egy fiatal csillagvadász szemébe. A fiatal csillagász lány szemében tovább utazva a fotonnal együtt megismerjük a szem felépítését és működését, míg el nem jutunk a látóidegekig, ahol kialakul a látvány érzése, mely szerint megpillantotta egy távoli csillag fényét.

A Maják csillagai ( Mayan Archaeoastronomy: Observers of the Universe

Színek és hangok ünnepe, a maja csillagászat kezdete: a vágy, hogy felnézzünk az égre, az örök késztetés, hogy kikémleljük a fölénk boruló boltozat titkait, és hogy megfigyeljük a bolygók, csillagok és más égitestek mozgását – mindez segít abban, hogy megértsük a kozmosz ciklusait, önmagunkat, és a végtelen képzetét. A kozmikus világot fürkésző utazók hat maja templomba látogathatnak el: San Gervasio, Chichen Itzá, Uxmal, Edzná, Palenque és Bonampak és ezen utazáson keresztül ismerhetik meg a maják elképzelését a körülöttük lévő világról, hogy miért fontosak a templomok tájolása, milyen kapcsolat van a épületek és a csillagok, a Nap, a Hold és a Vénusz - a maják szent égitestjei - között.

SÖTÉTSÉG - EGY LÁTHATATLAN ANYAG MEGISMERÉSE - The DARK

Ez a teljes kupolás film érthető módon magyarázza el a sötét anyag természetét, és tárja fel annak titkát, hogy hol lehet a világegyetem tömegének hiányzó része. A sötét anyag keresése korunk egyik legaktívabban kutatott asztrofizikai területe, amely megoldást keres arra a problémára, hogy megértsük, miért olyan az univerzum, mint amilyen, hogyan keletkezett, és hogyan fejlődött több milliárd év alatt. A filmet dr. Alan Duffy, a Nyugat-Ausztrália Egyetem Rádiócsillagászati ​​Kutatóközpontjának (ICRAR) fiatal kutatója kommentálja, aki szuperszámítógépek segítségével szimulálja a sötét anyag fejlődését. Alan Duffy bemutatja a sötét anyagról alkotott elképzeléseket, hogy miért gondolják a csillagászok hogy léteznie kell, és elmagyarázza, hogy a rádiócsillagászat hogyan segíti a felfedezését.

Ég veled Cassini - A Szaturnusz megismerése és a Cassini űrszonda története ( Farewell Cassini)

"Az egyik legkülönösebb a gyűrűs bolygó, a Szaturnusz." - Ismerjük meg közelebbről!

Bár a Szaturnusz csak a második legnagyobb bolygó a Naprendszerben, méretei hatalmasak. A Földnél 9-szer nagyobb átmérővel és 95-ször nagyobb tömeggel rendelkezik. Sűrűsége viszont igen alacsony, kisebb a víz sűrűségénél.

Majdnem 20 év űrben töltött idő után a Cassini űrszonda drámai módon fejezte be eddigi igen sikeres tudományos működését. A Cassini 2017 áprilisa és szeptembere között új küldetést kapott, melynek célja a Szaturnusz gyűrűrendszerén való áthaladás volt a nagybolygó egyik holdjának, a Titánnak a megközelítése után. Eddig egyetlen misszió sem vizsgálta ezt a tartományt, ahol jégkristályok és porszemcsék között kell repülni. Az űrszonda végül belépett a Szaturnusz atmoszférájába, ahol megsemmisült, de ebből az utolsó útból kapott eredmények segítenek az óriásbolygók kialakulási folyamatának jobb megértésében, nemcsak a saját Naprendszerünk, de más exobolygórendszerek esetén is.

A Naprendszer határának keresése - IBEX - Search for the edge of the Solar System

Fulldome show a NASA IBEX (Interstellar Boundary Explorer - Csillagközi Határ Felfedező) szondáról, melyet 2008-ban indítottak útjára és azóta gyűjti a nagyenergiás semleges részecskéket a helioszférából: a Naprendszert körülölelő “buborékból”. A begyűjtött részecskék segítségével az IBEX képet alkot a körülöttünk lévő “membránról”, mely védi a Naprendszert a galaktikus sugárzástól. Hogyan működik a szonda, hogyan kommunikál a Földdel, hogyan képzeljük el a küldetés teljes lebonyolítását? Csatlakozzon a tudósokhoz, akik az IBEX-et és merész küldetését bemutatják, hogy felfedezze a Naprendszer végső határát.

Csapdába ejtett csillagfény: A modern távcsövek világa - (Capturing The Starlight: The Magnificent Telescopes / ESO 2018)

A távcsövek olyan csúcstechnológiát képviselő tudományos eszközök, amelyek segítségével az Univerzum legtávolabbi pontjairól is megpróbáljuk összegyűjteni a fényt. E csodás műszerek segítségével az embernek térben és időben egyaránt sikerült elmerülnie a körülötte lévő világban, valamint értékes tudományos információkat gyűjteni a bolygók, a csillagok és a galaxisok kialakulásáról, életéről és haláláról. Mindezen tudás segítségével megérthetjük a természet működését, és ez a tudás, ami meghatározza helyünket eme csodálatos Univerzumban..

A NAP - Életadó csillagunk története / The Sun — Our Living Star

átványos planetáriumi műsor, 360 fokos vetítés (magyar, angol, német nyelven)

A Nap négy és fél milliárd éve ragyog a világunkra, a bőrünket melegítő fényt minden ember érezte, aki valaha élt a Földön. Napunk a legközelebbi csillag, bolygónk erőműve, annak az energiának a forrása, amely szeleinket, időjárásunkat, azaz egész életünket hajtja. A Nap tüzes korongjának áthaladása az égen - napról napra, hónapról hónapra - az egyetlen módja volt annak, hogy számtalan múltbeli civilizáció mérni tudja az idő múlását. Ne tévesszen meg minket a terminológia; bár Napunk egy tipikus törpecsillag, mégis másodpercenként 600 millió tonna hidrogént “éget” el és 500-szor nagyobb, mint a Naprendszer összes bolygója együttvéve. Fedezze fel velünk Napunk titkait, ismerje meg soha nem látott képek segítségével életadó csillagunk rejtelmeit.

A FÖLDTŐL AZ UNIVERZUM HATÁRÁIG - UTAZÁS A VÉGTELENBE, ÉS MÉG TOVÁBB... - From Earth to The Universe (ESO)

Látványos áttekintő csillagászati film, 32 perc. Javasolt korosztály 8 éves kortól iskolásoknak és felnőtteknek. Magyar, angol, német, cseh nyelven.

The Amazing Telescope: Two Small Pieces of Glass - A csodálatos teleszkóp - Két kis üvegdarab

Időtartam: 24 perc,
javasolt korosztály: 8 év felett és felnőtteknek
Magyar és angol nyelven.

Visszatérés a Holdra egyszer és mindenkorra - Back to The Moon for Good

Specifikus műsor a holdról és a Holdkutatásról.
Időtartam: 24 perc.
7 éves kortól iskolásoknak és felnőtteknek szóló látványos inspirációs film. Magyar, angol nyelven.

Kozmikus eredetünk felfedezése ! - Cosmic Origins Spectograph ÚJ MŰSOR!

Kozmikus eredetünk felfedezése ! - Cosmic Origins Spectograph ÚJ MŰSOR!

Tudományos, ismeretterjesztő műsor a múltunk felfedezéséről!

Időtartam: 27 perc, 13 év felettielnek, magyar nyelven <<<

Aba és Lana - Űrkalandozások, utazás a Naprendszerben

Csillagászati planetáriumi mese ovisoknak az Utazó Planetáriumban.

>>> Planetáriumi előadások óvodásoknak. <<<
Aba a manófiú és Lana a tündérlány hazafelé tartanak Manóvárosba, miközben lassan rájuk esteledik. Sétájuk során együtt próbálják felfedezni az égbolt csodáit, a csillagképeket, a bolygókat, mikor váratlanul összetalálkoznak Kiliánnal a barátságos űrlénnyel. Kilián segítségével részt vesznek egy fantasztikus utazáson, melynek során meglátogatva a Naprendszer bolygóit sok új ismeretre is szert tesznek.

Utazás a bolygók csodálatos világába

Utazás a bolygók csodálatos világába
Utazás a bolygók csodálatos világába
Utazás a bolygók csodálatos világába

A sötét anyag - Egy kozmikus titok felfedezése ( Dark Matter Mistery ) - >>> Magyarországi Peremier!!!

A sötét anyag - Egy kozmikus titok felfedezése ( Dark Matter Mistery ) - >>> Magyarországi Peremier!!!

Specifikus látványos tudományos műsor egy misztikus csillagászati témáról.
38 perc, 13 év felettieknek, magyar vagy angol nyelven.

Explorando el Sistema Solar.

A Naprendszer felfedezése, a Naprendszer bolygóinak
megismerése.
Utazzunk együtt a Naprendszerben egy képzeletbeli űrreülőgépen a nagybolygók mellett. Megnézhetjük a milyen légköri
és felszini viszonyok jellemzőek a bolygókra. Szálljunk le a Vénuszra, Marsra és Földünk Holdjára!

Planetáriumi show
látványos képekkel a bolygófeélszínekről.élőszavas narrációval (kb 17-20 perc, már 5 éves kortól. iskolásoknak és felnőtteknek is!).

NAPSZÚRÁS - ÉLETET ADÓ CSILLAGUNK ÉS AZ ŰRIDŐJÁRÁS REJTELMEI

Megmutatjuk közelről a Napunkat, bemutatjuk történetét, jelenlegi állapotát, működését, magját, felszínét. Megismerhetik a Napkitöréseket és a Napszél hatását. Bemutatjuk az űridőjárást és a Nap életünkre gyakorolt hatásait.

Hogyan kutatják a Napot? Megismerkedhetünk a Nap jelenségeivel, a Napkitörtésekkel, Flairekkel, Protuberanciákkal. Mit jelent a "Napszúrás"?

Utazás a Marsra

A csillagos ég rejtelmei

Naprendszerünk és a csillagképek világának bemutatása.

A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton
A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton

The Incredible SUN (in English)

Utazó Planetárium 6 méteres (45 fős) kupola iskolában

Utazó Planetárium bárhol az országban!