Referencia

Referenciák:

Az Utazó planetárium már 11+ éve működik és több, mint 580.000 néző járt már nálunk!

11 év alatt több, mint 1000 helyszínen tartottunk előadásokat országszerte. 


Csak 2019-ben több, mint 100.000 néző, 2023-ban 82.900 néző járt nálunk Magyarországon (Utazó Planetárium)  és 28.000 néző Ausztriában/Németországban/Szlovákiában (Wanderplanetarium).

Merre jártunk már?

Művelődési házak:

Maglód, Gyömrő, Makó, Bicske, Budakalász, Nagykovácsi, Tolna Magház, Agóra Veszprém, Pétfürdő, Győr, Százhalombatta, Bp Csili, Kőszeg, Verőce, Zalaegerszeg, Pápa, Várpalota, Pásztó, Kazincbarcika, Gárdony, Debrecen Kölcsey Központ….
Pomáz, Sopron, Csorna, Biatorbágy, Sárvár, Gyöngyös, Siófok, Csopak, Oroszlány, Nyáregyháza, Csepel, Berettyóújfalu, Ostffyasszonyfa, Győr, Sükösd, Ozora.

Tudományos rendezvények, múzeumok, speciális megrendelők:

Magyar Tudományos Akadémia, Magyar Csillagászati Egyesület, OEP, Nemzetbiztonsági Fórum, MVM Paks, Balassi Intézet Pozsony, Külügyminisztérium
Magyar Földrajzi Múzeum, Mezőgazdasági Múzeum, Természettudományi Múzeum, Magyar A Magyar Tudomány Ünnepe 2015, MTA - GEONAP 2016., Pozsonyi Magyar Kulturális Napok / Magyar Nagykövetség, Sárvár Múzeum, Magyar Földrajzi Múzeum, Paks / Atomenergetikai Múzeum…
Corvin plaza, Campona Kalandpark, Zánkai Gyerektábor, Miénk a Vár 2015-2016., Nyáregyháza Fesztivál, Bóbita Mesefesztivál, Veszprém 2016. Sopronkövesd Magyar Kulturális Napok, Dunaújváros gyereknap, Petőfi Művelődési Ház Bp, Sükösd, Biatorbágy falunap, Hetény (SK)

Csiki pihenőkert 2015-16-17-18, Mesél az ég! csillagász tábor 2016-18.,
IKK Törökszentmiklós, Csili Művelődési Ház, Hollókő, Agora Veszprém

Fesztiválok és kiállítások:
Gyerekvilág ÉlményExpo -Kid-Expo 2012-17., Földtudományos Forgatag 2015-17., MCSE csillagászat napja, Polaris csillagvizsgáló, Pozsony Magyar Kultúra Napjai. Győrköc fesztivál, Nyáregyháza fesztivál, Pétfürdpői napok, Százhalombatta gyereknap, Múzeumok éjszakája – Vulkánpark 2014-16.,
MTA Tudomány Ünnepe, Tudományok Fővárosa, Science No Fiction, Magyarok Világnapja, Hactivity, Womanity, BrandTester, Mienk a Vár, városnapok….

Céges családi napok:

MVM, Richter, GE, GE Aviation, Knorr Bremse, Phoenix M, Karos Hotel, Marinapart Hotel….
Hotel Azur Siófok, Kecskemét Hotel, Opel Insignia Piknik  ....
GE Power and Water, GE Mikulas, Knorr Bremse, Gyógyszergyárak, Richter, Egis, rendezvények,

Külföld:  számos németországi és ausztriai iskola, Pl. Drezda, Lipcse, Berlin, Linz, St.Polten Bécs, Andorf Technology School    ( http://www.wanderplanetarium.com/437101193 )
Pozsony Magyar Kultúra Napjai, Pohoda fesztivál

** ISKOLÁK: ***

- Általános iskolák: Budapest I.,IV., V. VI. VIII. XI. XII. XVII. XXII. kerület, Csepel, Dunakeszi, Csomád, Pécel, Baja, Sopron, Körmend, Szombathely, Sárvár, Hatvan, Heves, Mátraszentimre, Miskolc, Eger, Gyöngyös, Tatabánya, Dunakeszi, Csorna, Csopak, Püspökladány, Ostffyasszonyfa, Berettyóújfalu, Veszprém, Várpalota, Nagyveleg, Kisgyőr, Győr, Olasz, Beremend, Újhartyán, Baja,...

- Két tanítási nyelvű intézmények: Bp. Lágymányosi Bárdos, Sátoraljaújhely.Bp. 12. Ker....

- Egyházi fenntartású iskolák: Zsámbék, Szombathely, Sopron, Budapest XI. ker, XII., IV. kerület...

- Speciális intézmények: Pető Intézet, Hallássérültek Iskolája.

- Gimnáziumok: Budapest I. II. IX. XII. XV. XVII. kerület, Sopron, Szombathely és számos vidéki város....

- Óvodák: Budapest II. IV. V. VII. XI. XII. XV. XXII. kerület, Richter ovi, MTA óvoda, Budajenő, Budaörs, Csorna, Tatabánya, Biatorbágy, Páty és számos vidéki város. ...

Utazó Planetárium előadáshelyszínei 2016-2018. között

Utazó Planetárium előadáshelyszínei 2016-2018. között

Megrendelőink mondták rólunk:

"Hálásan köszönjük ezt a csodás élményt, amit ma elhoztak hozzánk a Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába! Igazán maradandó pillanatokat nyújtott intézményünk diákjainak és Föld napjához kapcsolódó rendezvényünk kiemelkedő programja volt! Külön kiemelném, hogy nagyon megbízható és pontos szervezéssel dolgoznak! Remélem még lesz alkalmunk máskor is találkoznunk!" - Mezőcsát 2022.

„Misztikus volt, és a látványon kívül rengeteg ismeretet nyújtott.” (Nagyveleg)

 „Színvonalas előadásokat láttunk, felkészült, segítőkész, türelmes szakemberekkel. A gyerekek megismerték és karnyújtásnyira kerültek a csillagokhoz, melyek eddig elérhetetlennek tűntek számukra. Élményekkel telve távoztak.” (Bicske)

"Kiváló lehetőség volt, amivel megszerették a csillagászatot és emlékeznek is a tanultakra"

 „Mindenkinek nagyon tetszett, köszönjük.” (Budapest, Pestszentimre)

 „A kollégák és a gyerekek részéről is pozitív vélemények hangzottak el. Olyan programnak tartották, amelyet akár minden tanévben meg kellene rendezni! A tartalom és a látvány gyerek közeli és jól érthető volt.” (Budapest, Újpest)

 „Mind a diákok, mind a pedagógusok nagyon hasznosnak és élvezetesnek tartották az előadásokat. Fantasztikus volt a mesés előadás a "kicsik" számára.” (Gyulafirátót)

 „Információban gazdag, színvonalas előadásokat láthattunk.” (Beremend)

 „Csupa pozitív visszajelzés érkezett a program után. Az általános iskola és óvoda vezetése is megköszönte, hogy ilyen programot szerveztünk a gyerekeknek. Mi magunk is beültünk egy előadásra, nagyon élvezhető program volt.” (Jászszentlászló)

 „Az ötlet fantasztikus! A képek szépek, szakmailag rendben volt!” (Budapest, Rákoscsaba)

 „Rendkívül jó, élményekkel, új információkkal gazdagodva telt el a planetáriumi nap. Köszönjük.” (Pilis)

 „Fontos, hogy a gyerekek minél korábbi életszakaszban kerüljenek kapcsolatba az őket körül vevő természeti környezettel. Ezt megvalósítani Budapesten nem lett volna lehetőségünk. A nap folyamán élményt, ismeretet szerezhettek gyermekeink a tágabb környezet tekintetében. Játékosan, ismerettartalommal bővelkedve telt el a mese időtartamában az idő.„ (Nagybajom)

 „Nagyon tettszett minden gyermeknek és a felnőttjeinknek is.” (Újhartyán)

"A 3- 7 éves korosztályra  "lebilincselően" hatott. Az előzetes "felkészítésnek", amely mindenképpen alapja volt a gyermeki kíváncsiság felkeltésének, szerepe meghatározó volt. ( a folyamatos megfigyelések az "égbolton" , a könyvek előtérbe helyezésével, a távcsővel, a beszélgetésekkel...). A "Nap" a gyerekekhez való alkalmazkodásával máig tartó tevékenységeket , játékot eredményezett...rajzoláskor, csillagászjátékkal, társasok is előkerültek otthonról...és a szülőkkel volt, aki elhatározta, hogy felutazik a "Nagy Planetáriumba"...   "

Olyan volt, mint a mozi, csak annál sokkal, de sokkal jobb – mondta például a kilenc­éves Ricky a kelet-németországi Freie Presse című napilapnak, miután bejárta a magyar mobil planetáriumban a csillagokat. - Utazó Planetárium Németországban.
--- külföldi és hazai sajtószemle --

Az utazó planetáriumot azzal a céllal találták ki hazai okleveles csillagász kutatók és egyetemi oktatók, hogy népszerűsítsék a csillagászatot és a természet­tudományokat. Már több mint hat éve járják vele – pontosabban velük, mert kettő is van – az országot és a világot. A ku­pola belsejére digitális tech­nikával vetítik ki a térhatású filmeket, és tizenkét külön­- böző előadás van repertoáron, amiket tudós koponyák tolmácsolnak. El­mondják, hogy mi látható a Naprendszeren túl, milyen csillagképek vannak, vagy éppen milyen érzés a Hold felszínén landolni. Bejárhatjuk mind a nyolc bolygót a Naprendszerünkben, de a sorból a 2006-ban törpebolygónak visz-szaminősített Plútó sem maradhat ki.
Info: www.utazoplanetarium.com , www.utazoplanetarium.hu 
www.wanderplanetarium.de <

"Nagyon tettszett minden gyermeknek és a felnőttjeinknek is."

"Fontos, hogy a gyerekek minél korábbi életszakaszban kerüljenek kapcsolatba az őket körül vevő természeti környezettel. Ezt megvalósítani Budapesten nem lett volna  lehetőségünk. A nap folyamán élményt, ismeretet szerezhettek gyermekeink a tágabb környezet tekintetében. Játékosan, ismerettartalommal bővelkedve telt el a mese időtartamában az idő. "

Sajtóvisszhang:

Sajtóvisszhangok / televíziós riportok (a teljesség igénye nélkül):

"2015-ig már több mint 35000-en látták már országszerte az utazó planetárium előadásait. A digitális technikán alapuló formabontó ismeretterjesztő program három éve járja az országot."

 Múzeumok éjszakája - Vulkánpark:

Utazó Planetárium iskolában - egy jókedvű csoporttal...

Utazó Planetárium iskolában - egy jókedvű csoporttal...

Kirándul az osztály magazinban az Utazó Planetárium

Az eddigi öt éves működése során az Utazó Planetárium előadásait már több, mint százezren látták

az ország különböző pontjain, de hívták már őket környező országokba is. Jelenleg tizenkét magyar

nyelvű, tematikusan összeállított műsorból lehet választani: a legkisebbeknek szánt mesés előadástól kezdve az áttekintő bemutatón keresztül a komolyabb, egy-egy jellegzetesebb témát érintő, középiskolásoknak és felnőtteknek egyaránt tanulságos előadásokig.

Akik a csillagot is lehozzák az égről

Ki ne ábrándozott volna legalább életében néhányszor a csillagos égboltot nézve, elgondolkodva a világűr végtelenségén, a bolygók keletkezésén, esetleg távoli civilizációk létezésén Földünkön kívül. A népligeti Planetáriumot rendszeresen keresik fel gyermekcsoportok, ám akad - különösen a vidékiek között -, akiknek még nem volt módjuk oda látogatni. Nekik is és persze mindenki másnak is érdekes lehet az Utazó Planetárium csillagászati és tudományos népszerűsítő programja, amely többféle korosztályt szólít meg, ráadásul „házhoz megy”.


Milyennek látnánk Földünket éjszaka a világűrből? Milyen lehet landolni a Hold felszínén? Látszik-e víz nyoma a Mars felszínén? Mi található a Naprendszerünkön távoli vidékein és még azon is túl? Mit is látunk pontosan az égen, mikor feltekintünk a csillagos égboltra? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak szinte minden gyereket, fiatalt, időset. Sokan közülük ismerik az alapvető csillagászati ismereteket, hiszen az iskolákban, a fizika és környezettan órákon a tananyag része e tudományterület, arra azonban, hogy jobban elmélyülhessenek benne, sajnos nem mindig van idő és mód.


Az Utazó Planetáriumot, amely tulajdonképpen egy csillagászat és természettudományokat népszerűsítő projekt, éppen ezért hozta létre két csillagász. A „Mesél az ég! – Karnyújtásnyira az univerzum!” projekt célja, hogy látványos előadásaik segítségével a diákok szórakoztató módon ismerhessék meg a csillagászat alapjait. Előadásaik közül van, melyet az ELTE Csillagászati Tanszékének és az MTA Csillagászati Kutatóintézetének dolgozói készítettek, fordították vagy egészítettek ki, és mára számos iskolában, óvodában és művelődési házban is megismerhette a nagyközönség. A planetárium 4,5 éves működése során már több, mint 75000-en láthatták műsoraikat országszerte.


Jelenleg 12 különböző műsorral járják az országot, a legkisebbeknek szánt mesés előadástól kezdve az áttekintő csillagászati, Naprendszerünket bemutató előadáson túl tudományos, egy-egy szűkebb területet felölelő műsorokig, amelyek a középiskolásoknak és felnőtteknek is érdekesek lehetnek. Az Utazó Planetárium a digitális technika új lehetőségeivel dolgozik, egy felfújható gömbkupola belsejére vetíti ki a csillagos égboltot, illetve a fulldome, azaz teljes kupolás, térhatású filmeket. A kupola alatt egyszerre 28 vagy 45 fő tartózkodhat, akik úgy érezhetik magukat, mintha valóban az éjszakai égbolt alatt lennének, vagy éppen egy űrhajóban száguldanának valahol a távoli csillagok között.
A műsor különlegessége is éppen ez, ami megkülönbözteti a hagyományos népligeti Planetáriumtól, hogy nem analóg módon, hagyományos csillagászati planetárium-műszerrel dolgoznak, hanem speciális, digitális vetítéssel. Így lehetőség van nemcsak a csillagos égboltot kivetíteni, hanem olyan térhatású filmet is bemutatni, melyben a néző úgy érezheti, hogy Ő is azon az eszközön ül, amellyel leszálltak például a Holdra, vagy elrepültek a Naprendszer bolygói, üstökösei mellett.


Tapasztalatuk, hogy általánosabb, tudományos ismertető előadásaik komolyan felkeltik a gyerekek érdeklődését a csillagászat iránt, visszajelzéseik azt mutatják, hogy sokan szeretnének jobban elmélyülni egyes témákban, amely a pedagógusokat is segíti a további munkában, akár a fizika, a földrajz, vagy akár a kémia és biológia tananyag egyes fejezeteinek elsajátításában.
Műsoraikat a tanárokkal előzetesen egyeztetve állítják össze, a megfelelő korosztály igényeit szem előtt tartva, akár különlegesebb vagy kevésbé ismert információkkal színesítve azokat. A projekt különlegessége, hogy utazó, mobil, azaz nem szükséges utaztatni a tanulókat, hiszen az élmény „házhoz megy”.
Kapcsolat: info@utazoplanetarium.hu,
www.utazoplanetarium.com ,
www.facebook.com/utazoplanetarium

Sajtómegjelenések, weblapok, cikkek, fotóalbumok:

Babamama INFO honlapja - http://babamama.info/babamama-cikkek/utazo-planetarium-gyerekeloadas/

Budapest 11. kerület itt lakunk -  http://11.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/szolgaltatas/utazo-planetarium

Természettudományos Forgatag, Budapest, Természettudományi Múzeum - http://www.regiohir.hu/fejer/utazo-planetarium/

 Miénk a Vár - Budapest, Vajdahunyad vára - http://kaland-var.hu/gallery 

Kid-Expo - 2016. http://kidexpo.hu/programs/otp-lakastakarek-elmenygalaxis/