Érdekességek, csillagászati hírek, Utazó Planetárium BLOG

Feb. 15, 2017

Akik a csillagot is lehozzák az égről
Ki ne ábrándozott volna legalább életében néhányszor a csillagos égboltot nézve, elgondolkodva a világűr végtelenségén, a bolygók keletkezésén, esetleg távoli civilizációk létezésén Földünkön kívül. A népligeti Planetáriumot rendszeresen keresik fel gyermekcsoportok, ám akad - különösen a vidékiek között -, akiknek még nem volt módjuk oda látogatni. Nekik is és persze mindenki másnak is érdekes lehet az Utazó Planetárium csillagászati és tudományos népszerűsítő programja, amely többféle korosztályt szólít meg, ráadásul „házhoz megy”.
Milyennek látnánk Földünket éjszaka a világűrből? Milyen lehet landolni a Hold felszínén? Látszik-e víz nyoma a Mars felszínén? Mi található a Naprendszerünkön távoli vidékein és még azon is túl? Mit is látunk pontosan az égen, mikor feltekintünk a csillagos égboltra? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak szinte minden gyereket, fiatalt, időset. Sokan közülük ismerik az alapvető csillagászati ismereteket, hiszen az iskolákban, a fizika és környezettan órákon a tananyag része e tudományterület, arra azonban, hogy jobban elmélyülhessenek benne, sajnos nem mindig van idő és mód.
Az Utazó Planetáriumot, amely tulajdonképpen egy csillagászat és természettudományokat népszerűsítő projekt, éppen ezért hozta létre két csillagász. A „Mesél az ég! – Karnyújtásnyira az univerzum!” projekt célja, hogy látványos előadásaik segítségével a diákok szórakoztató módon ismerhessék meg a csillagászat alapjait. Előadásaik közül van, melyet az ELTE Csillagászati Tanszékének és az MTA Csillagászati Kutatóintézetének dolgozói készítettek, fordították vagy egészítettek ki, és mára számos iskolában, óvodában és művelődési házban is megismerhette a nagyközönség. A planetárium 4,5 éves működése során már több, mint 75000-en láthatták műsoraikat országszerte.
Jelenleg 12 különböző műsorral járják az országot, a legkisebbeknek szánt mesés előadástól kezdve az áttekintő csillagászati, Naprendszerünket bemutató előadáson túl tudományos, egy-egy szűkebb területet felölelő műsorokig, amelyek a középiskolásoknak és felnőtteknek is érdekesek lehetnek. Az Utazó Planetárium a digitális technika új lehetőségeivel dolgozik, egy felfújható gömbkupola belsejére vetíti ki a csillagos égboltot, illetve a fulldome, azaz teljes kupolás, térhatású filmeket. A kupola alatt egyszerre 28 vagy 45 fő tartózkodhat, akik úgy érezhetik magukat, mintha valóban az éjszakai égbolt alatt lennének, vagy éppen egy űrhajóban száguldanának valahol a távoli csillagok között.
A műsor különlegessége is éppen ez, ami megkülönbözteti a hagyományos népligeti Planetáriumtól, hogy nem analóg módon, hagyományos csillagászati planetárium-műszerrel dolgoznak, hanem speciális, digitális vetítéssel. Így lehetőség van nemcsak a csillagos égboltot kivetíteni, hanem olyan térhatású filmet is bemutatni, melyben a néző úgy érezheti, hogy Ő is azon az eszközön ül, amellyel leszálltak például a Holdra, vagy elrepültek a Naprendszer bolygói, üstökösei mellett.
Tapasztalatuk, hogy általánosabb, tudományos ismertető előadásaik komolyan felkeltik a gyerekek érdeklődését a csillagászat iránt, visszajelzéseik azt mutatják, hogy sokan szeretnének jobban elmélyülni egyes témákban, amely a pedagógusokat is segíti a további munkában, akár a fizika, a földrajz, vagy akár a kémia és biológia tananyag egyes fejezeteinek elsajátításában.
Műsoraikat a tanárokkal előzetesen egyeztetve állítják össze, a megfelelő korosztály igényeit szem előtt tartva, akár különlegesebb vagy kevésbé ismert információkkal színesítve azokat. A projekt különlegessége, hogy utazó, mobil, azaz nem szükséges utaztatni a tanulókat, hiszen az élmény „házhoz megy”.
Kapcsolat: info@utazoplanetarium.hu,
www.utazoplanetarium.com ,
www.facebook.com/utazoplanetarium

Jan. 7, 2017

- Az Utazó Planetarium 2015-ben kb. 100 előadásnapon több, mint 20.000 látogatót fogadott egyetlen 5 méteres planetáriumi kupolában és 4 planetáriumi műsora volt, melyet számos iskolában, óvodában láthattak gyerekek és felnőttek.... 
>>>- 2016-ban már több, mint 120 előadásnapon, jóval több, mint 25.000 nézőnk volt egy év alatt. 
- Idén két planetáriumi kupolával jártuk az országot egy 5 méteres és egy 6 méter átmérőjű, nagyobb kupolasátorban csodálhatták meg a csillagok és bolygók világát!
- 2016-ban felüjítottuk fullhd vetítőrendszerünket és korábbi műsoraink képi világát is feljavítottuk.
- Előadásainkon mindig jelen van szakképzett, diplomás csillagász, akitől kerdezhetnek is a diákok.
- 2016-ban már > 12 magyar nyelvű < dedikáltan különböző korosztálynak szóló látványos planetáriumi műsort tekinthettek meg látogató gyerekek és felnőttek!!!
>> Általanos csillagászati és Naprendszerünk bolygóiról szóló 3-4 műsorunk mellett specifikus műsorainkat is kérhetik megbízóink...
--> Foglalkozunk a távcső történetével, a spektroszkópiával, a sötét annyaggal, mélyűr objekutumokkal és természetesen elvisszül látogatóinkat a Holdra, Marsra és a Napot is közelről bemutatjuk!
- 2016-ban népszerű pályázatot indítottunk iskolák taneszköz és oktatási segedletek támogatására... amit folytatunk! 
- 2016-tól több, megújult weblapon is találkozhatnak velük és küldhetik el egyszerűsített ajánlatkérésüket: www.utazoplanetarium.comwww.utazoplanetarium.huwww.fb.com/utazoplanetarium

> Számos nemzetközi együttműködést hoztunk össze, így a világ számos pontján van együttműködő planetáriumi kapcsolatunk.
- Tagjai vagyunk a Nasa könyvtárnak és több nemzetközi planetáriumi /fulldome egyesülettel léptünk kapcsolatba. 
- A jövő évre számos új planetáriumi műsorra kaptunk bemutatási jogot (angolul) neves planetáriumoktól, melyek szinkronizálását hamarosan elkészítjük.
- Idei évben nagyon sok közép- és általános iskolában, valmint érdekes rendezvényeken és céges eseményeken is jártunk! 

> Néhány érdekes kiemelt előadáshelyszínünk:
- Magyar Tudományos Akadémia, Földtudományos Forgatag, Nemzeti Biztonsági Fórum, Magyar Csillagászati Egyesület csillagászat napja, Kemenes Vulkánpark, Geopark, MOM Kultúrközpont, Óbudai Advent ( legszínvonalasabb adventi rendezvény)...
- Immáron negyedik éve vagyunk ott a Kid-Expón, visszatertünk a Miénk a Vár rendezvenyre, a Földtudományos forgatagra, több iskolba es óvodába visszajárunk 2-3-4 éve! 

- 2016-ban Budaörsön csillagászati tábort tartottunk a Csiki pihenőkertben
- A HVG kiadóval együttműködve megjelent Legyél Te is Csillagász c. Könyv lektorálásunkkal.
- Több magyarországi planetáriummal indítottunk el együttműködést. 
- Idén is készültek rólunk TV riportok és több cikkben írtak előadásainkról.

2017-ben továbbra is várjuk megtisztelő megrendeléseiket!
Utazó Planetárium bárhol az országban! 
Mesél az ég! - Karnyújtásnyira az Univerzum! 
Www.utazoplanetarium.com
www.utazoplanetarium.hu
info@utazoplanetarium.hu

Nov. 3, 2016

Kétszeresére gyorsíthatta bolygónkat a Hold keletkezése

Amerikai csillagászok új elmélettel magyarázzák a Hold keletkezését és különös pályáját. Úgy vélik, kaotikus események emlékét őrzik a mai anomáliák.

Bár a Hold a hozzánk legközelebb eső égitest, keletkezése mai napig vita tárgya a tudós társadalomban.

Kísérőnk szokatlanul nagy távolságban kering tőlünk, keringési síkja pedig nem a földi egyenlítőt, hanem az ekliptikát közelíti, azzal nagyjából 5 fokos szöget zár be.

A Hold anyaga a ma elfogadott keletkezési elmélet szerint egy óriási kozmikus ütközés során szakadt ki a Földből. Törmelékgyűrűként kezdte, majd gömbbé állt össze és távolra sodródott.

A tudósok eddig úgy számoltak, hogy a Föld forgástengelye eközben mindvégig közel maradt a 23,5 fokos dőlésszögéhez az ekliptikához képest, a Hold pedig folyamatosan veszítve ebből érte el az 5 fokot.

Ezt a teóriát kérdőjelezték meg most a Marylandi Egyetem kutatói, akik szerint a becsapódó égitest, „bolygócsíra” 60-80 fokra is kibillenthette a Földet, ráadásul forgását is jelentősen felgyorsíthatta.

A Nature szaklapban megjelent publikációjuk szerint a Hold keletkezésének idején a Föld az ekliptikához viszonyítva 75 fokos szögben dőlve, a mai sebessége kétszeresével foroghatott.

Ebből a kiinduló állapotból viszont nem történhetett meg az a „puha átmenet”, amivel a Hold eltávolodását eddig leírták – érvelnek a csillagászok.

Új modelljük szerint a Hold óriási amplitúdóval távolodott, fokozatosan csillapodó oszcilláló mozgással érte el mai pályáját.

Eközben a Nap gravitációs ereje egyre jobban érvényesült rá, ez csökkentette a keringési sík dőlésszögét a most mérhető 5 fokra.

Douglas Hamilton, a Marylandi Egyetem csillagász professzora szerint ez a modell sem magyaráz meg minden kérdést, de még így is jobban működik, mint az eddigiek.

Forrás:

Science Daily, magyar szöveg: Facebook/ Univerzum

Oct. 31, 2016

Új, Neptunuszon túli törpebolygót fedeztek fel a Naprendszerben – Az égitest közvetve a kilencedik planéta létezését is bizonyíthatja

Új taggal bővült a Naprendszerünk méretes családja, és lehet, hogy több kistestvére megismerését is magával hozza majd.

Egyelőre a 2014 UZ224 nevet viseli, és nagyjából 400-1200 kilométer átmérőjű lehet, tehát minden bizonnyal a Plútó 1200 kilométeres legnagyobb holdjánál, a Kárónnál is kisebb méretű. (400 km körüli átmérőjű, ha a felszíne nagyon fényes és 50%-os visszaverődést okoz - 1200 km körüli átmérőjű, ha a nagyon sötét és 5%-os a felszínének a fényvisszaverődése). Még 2014-ben fedezték fel, ám eddig elemezték a mozgását, hogy bebizonyosodjon a keringése, ezáltal pedig a létezése is. Erősen elliptikus pályáján jelenleg 91,6 Csillagászati Egység, azaz 13,5 milliárd km távolságra kering a Naptól, vagyis a Plútónál (49,3 CS. E.) majdnem kétszer messzebb. Ugyanakkor a keringési pályája excentrikus, jelentős kilengést mutat, a számítások szerint 2142-re mindössze 36 CS. E. távolságra, azaz kb. 5,7 milliárd km-re közelíti meg a központi csillagunkat, tőle legmesszebb pedig 179,8 CS. E.-re, azaz kb. 26,9 milliárd km-re lesz, ami azt jelenti, kb. 1140 esztendő alatt kerüli meg. Ezzel a harmadik legtávolabbi ismert objektum a Naprendszerben e pillanatban az Eris (96.2 CS. E. - 14,4 milliárd km) és a V774104 (kb. 103 CS. E. - 15,4 milliárd km) után.

A 2014 UZ224-t a Sötét Energia Kamera (Dark Energy Camera, alias DECam) segítségével fedezték fel. Ennek a speciális eszköznek a fő küldetése a táguló Világmindenség alapos feltérképezése, ezt az expanziót a legújabb elméletek szerint a sötét energia okozza. A DECam eredeti küldetése a távolodó galaxisokat és szupernóvákat fényképezni, azonban a felvételein a Naprendszerünk objektumai is feltűnnek. A projektet vezető David Gerdes, a Michigani Egyetem csillagász professzora az egyetemistáinak adta ki azt a feladatot, hogy találjanak ismeretlen égitesteket a Naprendszerben a DECam észlelései alapján.

Nem tudunk különösebben sokat a legújabb családtagról, pedig ahogy a Plútóról készített közeli felvételek mutatják, ugyancsak tartogathat meglepetéseket. A keringési pályájából azonban sokat tanulhatnánk. A csillagászok hivatalos álláspontja szerint nem része a klasszikus Kuiper-övnek, hanem sokkal inkább egy ”eltévedt” laposabb keringésű égitestről van szó, ami a Neptunusszal való találkozások miatt kisodródott. Nos, mivel a Naptól való távolsága nagyjából szokványos, tekintettel a többi Neptunuszon túli égitestére, így alátámasztja azt az érvet, hogy még száz másik hasonló égitest lehet a régióban. Ez pedig kétszeresen is érdekes, mivel az excentrikus pályája egybeesik a feltételezett "kilencedik bolygó csoportéval” (Koncz H. Attila: A Földnél is nagyobb planéta ólálkodhat a külső Naprendszerünkben - Fel lett fedezve a Kilencedik Bolygó a Neptunuszon túl? 2016.01.21. Link: https://facebook.com/koncz1987/photos/a.1773252212900233.1073741829.1772024769689644/1966491210242998?type=3&source=54), ami egy kis égitestekből álló csoport, és úgy néz ki, hogy egy Szuperföld méretű bolygó gravitációs befolyása alatt állnak a külső naprendszerben.

A kilencedik bolygót támogató bizonyítékok még mindig nem lehengerlően meggyőzőek, ám a mostani egy újabb lapát a méretes halomra.

Kép: Az elmúlt három év megfigyelései alapján a csillagászok megállapították, hogy a 2014 UZ224 nevű objektum egy erősen elliptikus, 1140 esztendős pályán kering a Naptól, amihez a legközelebb 36 CS. E., a legtávolabb 179,8 Cs. E. távolságra lesz. Kép linkje: http://www.skyandtelescope.com/…/uploa…/2014-UZ224-orbit.jpg
Forrás: Calla Cofield - New Dwarf Planet Found in Our Solar System. 2016.10.11. Space.com - Science & Astronomy. Link: http://www.space.com/34358-new-dwarf-planet-found-2014-uz22…
Szöveg: Koncz H. Attila

Sep. 1, 2016

A Rosetta űrszonda eredményei alapján bebizonyosodott, hogy az üstökösök az ősi Naprendszerben keletkeztek és nem későbbi törmelékek nagyobb jeges kisbolygók ütközései nyomán.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája éppen két éve, 2014. augusztus 6. óta végzi méréseit a 67P/Churyumov-Gerasimenko-üstökös (röv. 67P) magja közvetlen közelében.

Az eddigi vizsgálatok alapján a 67P magjának két nagyobb összetevője külön-külön alakult ki az ősi Naprendszerben, majd nagyon kis sebességgel (5 m/s-nál lassabban), rugalmas ütközéssel összetapadtak. Rövid ideig egybeforrva maradtak, majd a gyors tengelykörüli forgás szétválasztotta őket, de végül is nem távolodtak el messzire egymástól. Ezek után ismét közeledtek, végül a részletes számítógépes szimulációk szerint mintegy ötven órán belül végleg egybeforrtak, és így jött létre a ma is megfigyelhető meglepő, “gumikacsa” alak.

A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának (JPL) kutatója, Björn Davidsson és az általa vezetett kutatócsoport a Rosetta adatai alapján azt vizsgálta, hogy az üstökösök hogyan alakulhattak ki. Ugyanis a 67P magjának alakja, felszíni formái, valamint gáz- és porkibocsátási aktivitása felfedi az üstökösmag felszíni és belső szerkezetét, illetve a kis égitest képződésének lehetséges történetét.

Az üstökösmagok kialakulásának egyik modellje szerint a Naprendszer ősködének anyagából álltak össze a kis égitestek, amelyek később sem jelentős belső radioaktív fűtéssel, sem nagyobb ütközésekkel nem alakulnak át. Az ilyen módon kialakult üstökösmagokat ős-eredetinek tekinthetjük, amelyek szinte változatlan formában megőrizték a korai Naprendszerben működő fizikai és kémiai folyamatok lenyomatait és így egyfajta “időkapszuláknak” tekinthetők.

A másik elképzelés szerint az üstökösmagok a Neptunuszon túli kisbolygóöv (transzneptun-övezet) nagyobb jeges égitestjei közötti ütközések során keletkezett törmelékek. Az ősi Naprendszerben nem csak a belső térségekben, hanem még a transzneptun-zónában is gyakoriak voltak az ütközések, ezért akár ez a modell is igaz lehetne az üstökösökre. Ebben az esetben a különböző folyamatok erősen átalakíthatták a ma látható üstökösmagokat, amely esetben sokkal kevésbé hordoznának információkat az ősköd állapotáról.

Mindkét modell szerint kezdetben a jeges-poros szemcsék összeállása, illetve növekedése megy végbe a Naprendszer előtti ősködben, abban a csillagközi anyagfelhőben, amely már a Naprendszer kialakulása előtt is létezett. A szemcsék sokasága alkotja az üstökös-csírákat (ún. kometezimálokat), amelyek építőkockákként állnak össze az üstökösmagokban, illetve azok nagyobb összetevőiben. A nagyobb objektumok ütközési modelljében a legnagyobb testek belsejében a radioaktív fűtés és az ütközések növelik a hőmérsékletet, míg a nem ütközési modellben marad az ős-eredeti kialakulási hőmérséklet.

Davidsson és munkatársainak friss eredményei lehetővé tették az eddig meglévő két elképzelés közötti választást, az egyik modellt megtartva, a másikat pedig elvetve.

Az üstökösmagok kialakulásának két modelljét a következő ábra mutatja be.

 

 

A Rosetta mérési adataiból Davidsson és kutatócsoportja az üstökösmag nagy porózusságát, a kialakulástól megmaradtkétatomos nitrogén molekula, oxigén és argon meglétét, a szuperillékony gázok (pl. széndioxid) jelenlétét emelik ki, amelyek a mag ős-eredetiségét támasztják alá. A mag felszíni alakzatai közül a kisebb építőkockák jelenléte, illetve nyomaik, az eredeti réteges szerkezet megmaradása a 67P magjának mindkét összetevőjén az ütközésmentességet, illetve magas hőmérsékletű folyamatok hiányát jelzik. A felszín szerkezete szintén a jeges-poros anyag kis belső összetartó erejét és kis szakítószilárdságát jelzi, ami így nem növekedett meg esetleges ütközések következtében. A kirajzolódó kép egyértelműen arra utal, hogy a 67P magja ténylegesen megőrizte eredeti állapotát a Naprendszer kialakulásának idejéből.

Természetesen korábban, más üstökösök közelében végzett űrszondás mérések is hasonló eredményre vezettek, de a friss kutatás minden korábbinál részletesebben és meggyőzőbben demonstrálja, hogy az üstökösök kutatásával tényleg bepillanthatunk a Naprendszer legkorábbi állapotának körülményei közé.

A bemutatott eredményeket részletesen az Astronomy and Astrophysics szakfolyóiratban megjelent tudományos közlemény ismereteti.

Források:

 

 

Forrás:

http://www.csillagaszat.hu/hirek/hogyan-alakultak-ki-az-ustokosok/