Az Utazó Planetárium Műsorkínálata 2018. (Új műsorokkal!)

Korosztálynak megfelelő változatos műsorkínálatunkban az alábbi specifikus témákból választhatnak:   műsoraink kb. 25-30-37 percesek - Több, mint 20 magyar nyelvű műsor!

 

  -> Általános csillagászati műsor iskolásoknak (Csillagos ég rejtelmei), -> Naprendszerünk bolygói (Utazás a bolygók csodálatos világába)   , Földtől az Univerzum határáig
--> Mesés ovis műsor (Aba és Lana Űrkalandozások), A Naprendszer határának keresése

 Specifikus műsoraink:
 ->  Galaxisok, -> Nap - életadó csillagunk, -> Visszatérés a Holdra,  -> Utazás a Marsra, -> Szaturnusz kutatása, -> Nap/Napszúrás, -> Kozmikus eredetünk, -> Sötét anyag, -> Mély-űr objektumok, -> A Fény
Csillagászat történet: Két kis üveglencse -> Modern távcsövek, -> Maya Csillagok, -->> Látás
www.facebook.com/utazoplanetarium    www.utazopanetarium.com  -   www.utazoplanetarium.hu     Ajánlatkérés itt  vagy   Info@utazoplanetarium.hu 

 >>>  Utazó Planetárium bárhol az országban!  <<<

Utazó Planetárium Műsorkatalógus 2018. - Új! - (Letölthető pdf!)

Választható magyar nyelvű műsorok az Utazó Planetáriumban (2018.11.)

Műsorok ismertetése, tartalma:

 Utazás a bolygók csodálatos világába   (2017-ben felújítva)

Látványos műsor a bolygókról nagyobb iskolásoknak szóló tartalommal.

Időtartam: kb. 24 perc, (IAC, VirtualisRelies, Utazó Planetárium filmje)
Iskolásoknak, 10 éves kortól minden korosztálynak magyar nyelven.

Műsorunkban betekintést nyújtunk a csillagkeletkezés / bolygókeletkezés világába. Részletesen, látványos képi elemekkel tarkítva ismerjük meg acsillagok, bolygók keletkezését, bolygószomszédainkat, holdjaikat valamint a Napot. Megvizsgáljuk a Naprendszerünk nagy bolygóit és ellátogatunk a törpebolygókhoz is. Leszállunk és utazunk a Mars felszínén, majd megtekintünk egy látványos napfogyatkozást és a Nap felszínét közelről. A műsor már tartalmazza a csillagászok legújabb felfedezéseit a törbebolygók területén is!

  

KÉT KIS ÜVEGLENCSE   - A TÁVCSÖVEK CSODÁLATOS VILÁGA   - The Amazing Telescope: Two Small Pieces of Glass

Időtartam: 24 perc, Csillagászat és a távcső története és megfigyelések képei.
Javasolt korosztály: 8 év felett és felnőtteknek,  magyar és angol nyelven.

Tartalmas áttekintő műsor a csillagászat fejlődéséről, csillagászattörténetről, a megfigyelő csillagászok életéről és eredményeiről.
A teljes kupolás film egy távcsöves bemutatón részt vevő két tinédzser közvetítésével mutatja be, hogyan segítették a távcsövek az Univerzumról szerzett ismereteink folyamatos bővülését. A diákok egy csillagásznővel folytatott beszélgetése során megismerkedünk a távcső történetével, és azokkal a csodálatos felfedezésekkel, melyeket e műszernek köszönhetünk. Megtudhatjuk, hogyan működnek a távcsövek, és a világ legnagyobb obszervatóriumai miként alkalmazzák a műszereket a világegyetem titkainak vizsgálatára.
A távcsőbe pillantva a diákok – a planetárium nézőközönségével együtt – felfedezik a Galilei-féle holdakat, a Szaturnusz gyűrűit, és a galaxisok spirális szerkezetét. A beszélgetések sorra veszik Galilei, Huyganes, Newton, Hubble és sok más híresség felfedezéseit is.

> A MŰSORELŐZETES megtekinthető! //www.utazoplanetarium.com/424973275 

 A FÖLDTŐL AZ UNIVERZUM HATÁRÁIG  - UTAZÁS A VÉGTELENBE, ÉS MÉG TOVÁBB...  -    From Earth to The Universe  (ESO) 

Látványos áttekintő csillagászati film, 31 perc. (ESO), magyar narrátor: Mihályi Győző

Javasolt korosztály 9 éves kortól iskolásoknak és felnőtteknek.
Magyar, angol, német, cseh nyelven.

- Ismerjük meg a Földünk környezetét és utazzunk egyre messzebb az univerzumban.
- Hogyan kutatták a világegyetemet a korai felfedezők és milyen eszközökkel kutatjuk ma a bolygókat, az égi jelenségeket? Milyenek a mai távcsövek, űrszondák?
- Hogyan néznek ki a Naprendszer bolygói közelről és milyen égi jelenségek vannak túl a Naprendszerünkön.
Látványos képekkel ismerhetjük meg az Univerzum közeli és távoli vidékeit.
Az Európai Déli Obszervatórium félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

> A MŰSORELŐZETES megtekinthető! //www.utazoplanetarium.com/424973275 

Kozmikus eredetünk felfedezése ! - Cosmic Origins Spectograph

Tudományos, ismeretterjesztő műsor a múltunk felfedezéséről!

Időtartam: 27 perc, magyar nyelven, 13 év felettielnek, magyar narrátor: Kerekes Andrea <<

Belenézünk az egyre nagyobb távcsöveinkbe és mit látunk?

A fény meghatározott idő alatt éri el a szemünket a távoli objektumoktól, távcsöveinkkel a múltat kutatjuk. Mit látnak még a távcsövek, a csillagászaok?

A távcsöveinkkel megfigyelhetjük a távoli objektumokat, csillagokat, mélyűr képződményeket és megvizsgálhatjuk a szinképét... Mit jelentenek a színkép (spetoszkóiai színkép) csíkjai? Mit árulnak el az éitestek összetételéről? Leket-e élet a távoli bolygókon, egy távoli galaxisban? Milyen anyagból átt az Univerzum?

Milyen kép tárul elénk egy vávcsőbe belenézve? 

Mi lehet a kozmikus eredetünk???  Előzetes itt.

NAPSZÚRÁS  -   ÉLETET ADÓ CSILLAGUNK ÉS AZ ŰRIDŐJÁRÁS REJTELMEI

Specifikus tudományos műsor érthető magyarázatokkal a Napról, 10 év felettieknek, magyar nyelven, kb 23 perc, magyar narrátor: Kerekes Andrea

Megmutatjuk közelről a Napunkat, bemutatjuk történetét, jelenlegi állapotát, működését, magját, felszínét. Megismerhetik a Napkitöréseket és a Napszél hatását. Bemutatjuk az űridőjárást és a Nap életünkre gyakorolt hatásait.

Hogyan kutatják a Napot? Megismerkedhetünk a Nap jelenségeivel, a Napkitörtésekkel, Flairekkel, Protuberanciákkal. Mit jelent a "Napszúrás"? 

Bemutatjuk a legújabb kutatási eredményeket is!

Aba és Lana Űrkalandozások - utazás a Naprendszerben (3-6 éveseknek!)

Mesés műsor óvodásoknak a csillagképekről és a Naprendszerünk bolygóiról.

Időtartam 32 perc,  3 -6 éves korosztálynak (óvoda és 1. általánosig). Magyar, szlovák, német  nyelven.  (Utazó Planetárium műsora)

Aba a manófiú és Lana a tündérlány hazafelé tartanak Manóvárosba, miközben korábbi kalandjaikról beszélgetve lassan rájuk esteledik. Esti sétájuk során együtt próbálják felfedezni az égbolt csodáit, a csillagképeket, a bolygókat. Esti nézelődésük alatt megismerkednek Kiliánnal a barátságos űrlénnyel, akinek segítségél részt vesznek egy fantasztikus utazáson. Az űrutazás alatt meglátogatják a Naprendszer bolygóit, és nagyon sok új ismeretre is szert tesznek. Miközben végigkísérjük Abát és Lanát kalandjaikon, mi is megismerkedünk a Naprendszer égitestjeivel.
- Vajon befér egy zsiráf és egy nagy medve a planetáriumba? Van-e sárkány az égen?
- Ovisok is mehetnek űrutazásra?  /  - Melyik gyűrűs bolygóra kalandozik Aba és Lana a kis űrlénnyel?   /   - Hogy néz ki Földünk éjszaka?   /   - Álmodozzunk együtt a csillagos éjszakán!

A Fény  - Light Teaser  (7')

(5 év felett, magyar nyelven )

Film összeállítás a fényről, a fény életünk számára adott jelentőségéről, fényszennyezésről és a fény jellemzőiről

Mit jelent az embernek a fény? Mindent, amit tudni érdemes a fényről!
Tudományos ismeretterjesztő, magyarázó műsor kicsiknek (5 évtől) és nagyoknak szóló tartalommal.

Egy gyertya lángja, a fény természete, a fény mint hullám, fény színei, a színképelemzés/spektroszkópia magyarázata, a fény jellemzői. Az életet adó fény.

Előzetes:   //youtube.com/watch?v=l4PPoL_DZn0


 

 

A Naprendszer határának keresése - IBEX - Search for the edge of the Solar System (magyar nyelven)

 Keressük együtt a Naprendszer határát.... Imerjük meg mi van a nagybolygókon, törpebolygókon túl... Nézzük meg a Galaxisunk többi részét!

Join scientists who are investigating the boundary between our Solar System and the rest of our galaxy in IBEX: Search for the Edge of the Solar System.

Designed for visitors with an appreciation for the challenges of space science and a desire to learn more about science research, the show follows the creation of NASA’s Interstellar Boundary Explorer (IBEX). Audiences will get an in-depth look at the mission and how IBEX is collecting high-speed atoms to create a map of our Solar System’s boundary.

Narrated by two inquisitive teenagers, audiences will hear from the scientists and engineers that developed the IBEX mission and created the spacecraft, and get the latest updates on the mission’s discoveries.

SÖTÉTSÉG   -  EGY LÁTHATATLAN ANYAG MEGISMERÉSE   - The DARK

 Tudományos műsor a Világűrről - a Sötétről 20 percben, 11 év felett, magyar vagy angol nyelven, magyar narrátor: Varga Rókus

A Sötét - mindenkinek mást jelent és szeretnénk megismerni...  Életünket a fény jelenti, mi történik, ha nem lenne fény...

Az Univerzun SÖTÉTSÉGE megismerhető! Mi van a sötétséen túl?

Nézzünk bele a nagy csillagászati távcsövekbe és tanulmányozzuk a mélyűr érdekes objektumait!

Érdekes műsor érthető magyarázatokkal, magyar nyelven!

A sötét anyag - Egy kozmikus titok felfedezése ( Dark Matter Mistery )

Specifikus látványos tudományos műsor egy misztikus csillagászati témáról.
38 perc, 13 év felettieknek, magyar vagy angol nyelven, magyar narrátor: Mihályi Győző és Kerekes Andrea

Specifikus műsor a sötét anyagról. Mi van a Világűrben? Hogyan kutatjuk az Űrt e mit látunk?

Mi a misztikus sötét anyag?
A mély-űr távoli objektumainak vizsgálata. Érthető magyarázatok és a kutatások eredmények egy misztikus távolságból.
Bemutatjuk és megmagyarázzuk a mély-űr látványos égi jelenségeit, galaxisokat, csillaghalmazokat, csillagködöket.

Visszatérés a Holdra egyszer és mindenkorra! - Back to the Moon for Good

Holdról és a Holdkutatásról szóló specifikus film magyar, angol, német és cseh nyelven, időtartam: kb. 25 perc, magyar narrátor: Gáti Oszkár   (GLXP)

A Google Lunar X Prize verseny a legnagyobb díjazású holdraszállást elősegítő verseny az eddigi történelemben. A film segítségével akár magunk is kedvet kaphatunk, hogy elkészítsük saját űreszközünket, mellyel landolhatunk a Holdon. A történet az űr felfedezésének első nagy korszakával nyit, áttekinti a égi szomszédunk kutatásának történetét. Segítségéveé megismerhetjük keletkezésének, fejlődésének történetét, mai szerkezetének pontos leírását. A film második felében megtudhatjuk a Google Lunar X Prize verseny célját, mely lehetőséget teremthet arra, hogy újra "ráléphessünk" égi szomszédunk felsznére. Láthatjuk számos versenyző csapat technikai újításait, fejlesztéseit, ahogy azon dolgoznak, hogy eljuttasák saját űreszközüket a Hold felszínére - vajon magyarok is részt vesznek ebben a versenybe?
> A MŰSORELŐZETES megtekinthető! //www.utazoplanetarium.com/424973275 

Utazás a Marsra - specifikus műsorösszeállítás a Marsról, Marskutatásról

Specifikus komoly tartalmú részletes műsor a Marsról, 24 perces műsor, magyar nyelven
Javasolt korosztály 11 év felett, magyar narrátor: Kerekes Andrea (3DES)

Mars és a Marskutatásról szóló látványos tudományos műsor. A műsorban áttekintjük a Mars kutatás történetét, megnézzük milyen szondákat küldtek a Marsra és megnézzük a kutatások eredményeit. A műsor második felében kitekintünk a Marskutatás jövőjére!

Milyen szondákkal kutatjuk a Marsot és milyen eredményeket láthatunk?
Mikor jut el ember a Marsra?

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiegészítő műsor angolul a Nasa utitervéről:  Hogyan hóditjuk meg a MARSot?  

 Utazás a Marsra - NASA's Journey to Mars -  - futurisztikus, inspirációs  műsorösszeállítás a  Marskutatás jövőjéről és eddigi eredményeiről, nehézségekről és a megvalósításról!  (NASA film)

A Mars és a Marskutatásról szóló látványos, futurisztikus tudományos műsor. 2024-ben embert küldünk a Marsra, de hogyan? 

A műsorban megnézhetjük a NASA terveit a Marskutatásról és megnézzük az eddigi tudományos eredményeket, valós képeket a Mars bolygóról és felszínéről. Szondánkkal leszállunk a Marsra és kaladozunk a Mars felszínén a hegycsúcsokon és a mély árkokban. 

Specifikus műsor a Mars meghódításáról,  12 perces műsor, angol nyelven ( élő magyar alámondás lehetséges), Javasolt korosztály 12 év felett.

A Naprendszer Felfedezése - Explorando El Sistema Solar 

A Naprendszer felfedezése, a Naprendszer bolygóinak megismerése. (magyar narráció: Kerekes Andrea)

Utazzunk együtt a Naprendszerben egy képzeletbeli űrrepülőgépen a nagybolygók mellett.

Megnézhetjük a milyen légköri és felszíni viszonyok jellemzők a bolygókra.

Ismeri a Vénusz felszínén uralkodó időjárást?

Szálljunk le a Vénuszra, Marsra, Holdra és nézzük meg a kráterek kialakulását!

Utazzunk a Marsi vulkáncső barlangokban! Nézzük meg a Naprendszer legmagasabb vulkánját és legmélyen árkát.

Planetáriumi show látványos  animációkkal, képekkel a bolygófelszínekről.

( 18 perc, már 5 éves kortól. iskolásoknak és felnőtteknek is érthető szövegezéssel!)

 (Készíők: IAC, VirtulisRealitates, +képek,animációk: ESO/Mastopoulos)

Látványos filmelőzetes (trailer): //vimeo.com/95856168

    


 

A csillagos ég rejtelmei - Tájékozódás az égbolton

Általános csillagászati műsor iskolásoknak szóló tartalommal.

Időtartam: kb. 32 perc, (Utazó Planetárium filje)
Áltaános és középIskolasoknak, 8 éves kortól valanint minden korosztálynak magyar, szlovák nyelven.

Előadásunk során az UtazóPlanetárium látogatói bepillantást nyerhetnek a csillagképek világába, azok mitológiai történetébe, megismerkedhetnek az állatövi jegyekkel. A bemutatóban a bolygók világába is kiruccanunk átutazva Naprendszerünkön, megtudhatjuk hogyan képzeljük el a jelenlegi tudásunk alapján bolygórendszerünk születését, utazásunk vége felé pedig a Világűr távolabbi tartományait is érintjük.

 


 

LEGÚJABB MŰSORAINK 2018. NOVEMBERTŐL <<< (Magyar nyelven!)

A NAP - Életadó csillagunk története  (>The Sun, Our Living Star <) 
(ESO, ESO Supernova, 2018. - 25 perc, 8+ éveseknek, magyar narrátor: Kovács Nóra)

Látványos planetáriumi műsor, 360 fokos vetítés  (magyar, angol, német nyelven)

A Nap bolygónk erőműve, energiaforrása, ő irányítja a szeleket, az időjárást. Ő biztosítja az energiát a bolygón keresztül-kasul csúszó-mászó, úszó, repülő mindenféle élőlénynek. A földi élet így vagy úgy, de mindenképp a legközelebbi csillagtól, a Napunktól függ.

Napunk tipikus sárga törpe csillag. Ez a ragyogó, óriási objektum 500-szor akkora tömegű, mint a körülötte keringő összes bolygó együttvéve. - Több mint öt milliárd éves, így Napunk felnőtt életének felénél jár.

--------

The Sun has shone on our world for four and a half billion years. The light that warms our skin today has been felt by every person who has ever lived.

It is our nearest star and our planet’s powerhouse, the source of the energy that drives our winds, our weather and all life.

The passage of the Sun’s fiery disc across the sky — day by day, month by month — was the only way to keep track of time for countless past civilisations.

Don’t be fooled by the terminology; although it is a typical dwarf star, the Sun consumes 600 million tons of hydrogen each second and is 500 times as massive as all the planets combined.

Discover the secrets of our star in this planetarium show and experience never-before-seen images of the Sun’s violent surface in immersive fulldome format.

Our team has worked with some of the most talented planetarium producers to bring you this visually striking planetarium show about the most important star in our lives.

>>> Filmelőzetes:
//www.youtube.com/watch?v=nSK_N7Lc4y4&feature=youtu.be


 

Csapdába ejtett csillagfény: A modern távcsövek világa  -
(Capturing The Starlight: The Magnificent Telescopes / ESO 2018) -  (32 perc, magyar, angol nyelven, 9+, magyar narrátor: Kovács Nóra)

Az ősi civilizációk mindegyike szükségesnek tartotta az égbolt tanulmányozását, és azt, hogy rendszeresen feljegyezze a csillagok pozícióját, valamint a holdak és a bolygók mozgását. ....

Az első optikai távcsövektől kezdve bemutatjuk a modernkori megfigyelő eszközöket.

Megismerhetik a távcsövek fejlődését, fajtáit, működését. Megérthetjük a nagy távcsövek szerkezetét. Megvizsgáljuk az optikai távcsöveket, a nagyméretű távcsöveket, a nem látható hullámhoszt viszgáló óriástávcsöveket, hallhatunk a VLT,  ELTés a Hubble űrtávcsövekről is.

Ellátogatunk a legnagyobb Földi  távcsövekhez, az űrtávcsövekhez és megtudjatják melyik távcsővel mit lehet megfigyelni.
Hogyan érthetjük meg az Univerzum távoli jelenségeit térben és időben.

---

"Capturing the Starlight" is a Planetarium documentary about how Earth based and Space telescopes changed our understanding of the Universe. Types, operational principles and historical evolution of the telescopes are also presented. The spectator travels to the most advanced telescopes of the world via Hires dome video and aerial footage.

Producer: Theofanis N. Matsopoulos  - Music: zero-project - Length (mins): 32

Előzetes:

//www.youtube.com/watch?v=DXRkq_1z_7E


 

Galaxisok 

(tudományos ismeretterjesztő műsor érthetően, 15p, magyar narrátor: Kautzky Armand)

Látványos rövidfilm a Galaxisokról.  - A csillagok (mint a mi napunk is) csillagvárosokba szerveződnek. A műsor bemutatja a különböző galaxisok fajtáját, kialakulásukat.

Hogyan alakulnak ki a galaxisik? Ismerje meg a galaxisok fajtáit. Mik azok a szupergalaxisok? 

„A Tejút ugyanis semmi más, mint számtalan, egy helyre zsúfolt csillag együttese, amelynek bármelyik részére irányítod a távcsövet, azonnal rengeteg csillag mutatkozik ‹melyek közül sokan eléggé nagyok és jól láthatóan fényesek, de az apróbbaknak a rengetege egyszerűen kifejezhetetlen›.” (Csaba György Gábor fordítása)

Tejútrendszerünk egy rengeteg csillagot tartalmazó spirálgalaxis. A Földről megfigyelhető összes csillag és köd ennek a hatalmas rendszernek a része.

 A spirálgalaxisok lényegében lapos korongok, amelyek egy központi dudorból és az abból kitekeredő spirálkarokból állnak. A korongot a halot alkotó gömbhalmazok veszik körbe.


 

Ég veled Cassini  - A Szaturnusz megismerése és a Cassini űrszonda története
( Farewell Cassini)

A Cassini küldetés és a Szaturnusz kutatásáról  ( magyar nyelvű előadás, 8 éves kortól, kb 19 perc, magyar nyarrátor: Bertalan Ágnes) 

"Az egyik legkülönösebb a gyűrűs bolygó, a Szaturnusz." - Ismerjük meg közelebbről!

Bár a Szaturnusz csak a második legnagyobb bolygó a Naprendszerben, méretei hatalmasak. A Földnél 9-szer nagyobb átmérővel és 95-ször nagyobb tömeggel rendelkezik.  Sűrűsége viszont igen alacsony, kisebb a víz sűrűségénél.

A műsor bemutatja a Szaturnusz kutatásának fő állomásait, elmondja a felfedezések eredményeit. Megnézzük közelről a Szaturnusz légkörét, gyűrűinek összetételét és szerkezetét tanulmányozzuk. Megvizsgáljuk a nagyobb Szaturnusz holdakat. Keressük a víz jelenlétét...
Elmeséljük a Cassini szonda 20 éves történetét és a megmutatjuk érdekes megfigyeléseit.

Filmelőzetes:   //youtu.be/_u9M1QlR1Mk


 

A Maják csillagai 
( Mayan Archaeoastronomy: Observers of the Universe, Fructos Digitales, 20 perc, 7+, magyar narrátor: Bertalan Ágnes)

Az éjszaka olyan, mint egy szem, egyszerre sötét és fényes.
Arra késztet, hogy felnézzünk, és feltegyük a kérdést:
Mit csinálunk itt a Földön? Merre tartunk?

Bemutatjuk a Maya csillagászat alapjait, mitológiáját. Megismerhetjük a Maya időszaámitást és a Maya idők csillagászatát.

"A vágy, hogy felnézzünk az égre, az örök késztetés, hogy kikémleljük a fölénk boruló boltozat titkait, és hogy megfigyeljük a bolygók, csillagok és más égitestek mozgását – mindez segít abban, hogy megértsük a kozmosz ciklusait, önmagunkat, és a végtelen képzetét."

"A talajból növények és fák nőnek, és szárba szökken Széba. Ez a szent fa köti össze az alvilágot a földdel és az éggel. Hatalmas törzse árnyékából felnézünk az égboltra, ahol a Nap, a csillagok és a bolygók mozgásából felismerjük magát az időt."

 ---

In a feast of colours and sounds, Mayan Archaeoastronomy: Observers of the Universe makes a tour of 6 Mayan temples: San Gervasio, Chichen Itzá, Uxmal, Edzná, Palenque and Bonampak where the spectator dives into a Mayan world of knowledge about the importance of the orientations of its temples in relation to the movement of some stars like the Sun, the Moon and Venus.

Mayan Archaeoastronomy: Observers of the Universe is the first movie for fulldome completely animated made in Mexico

Filmelőzetes:  //www.youtube.com/watch?v=A-h5npIY5yI


 

A LÁTÁS  -  Egy foton hosszú utazása világűrön és az elménken át
( SEEING -
 A Photon's Journey Across Space, Time and Mind)

(Mirage3D and Koenig Films, Zeiss, 26 perc, 8+ évtől, magyar nyelven, magyar narrátor: Mihályi Győző)

"Világegyetemünk telis-tele van szemkápráztató látnivalókkal. Bizonyos, a közelben és a távolban lejátszódó folyamatok nélkül ezek azonban mind láthatatlanok lennének számunkra....."

 

"A kibocsátott fotonokat érzékeljük fényként. A fény színét pedig a fotonok energiája szabja meg. Ha nagy az energiájuk, a fényt lilának és kéknek látjuk, ha kisebb, akkor pedig sárgának és vörösnek."

 

Természettudományos ismertető műsor, mely bemutatja a foton útját a Világűrből egészen a szemünkig, sőt azon túl is...

Hogyan jut el a Fény a szemünkbe? Hogyan látunk?  Foton útja a Naptól a szemünkön át a látóidegekik....
Mitől látunk képeket? Mik a képalkotás elemei, eszközei? Mik a látáshibák?

Hoyan képződik a kép?

Tudományos tartalmú magyarzó műsor iskolásoknak és felnőtteknek.

-------------

SEEING! A Photon's Journey Across Space, Time and Mind

“SEEING!” follows a photon’s creation and journey across the galaxy to a young stargazer’s eye. The viewer follows the photon into the girl’s eye, learning the structures of the eye and their functions, prior to taking a ride on the optic nerve. Dramatic fulldome imagery from around the globe featuring humanity, landscapes, skyscapes, wildlife and space will be used to create the story. Along the way the program examines how the eye works, how technology has enabled us to restore vision and prevent a variety of diseases that affect sight.

Produced by Mirage3D and Koenig Films and funded through a generous grant by ZEISS this program will bring the story of sight and vision to planetariums around the globe.

Előzetes:  //vimeo.com/223626973  

************* Angol nyelvű műsorok: ********

> Űrkutatási filmösszeállítás  <   -ÚJ!-   (NASA filmek)

Az emberi űrkutatás története és eszközei - Human Space Exp. Milestones *** NASA filmek

Több rövidfilmből készítettünk egy érdekes összeállítást magyar élőszavas narrációval, angol alapszöveggel. A filmek kombinálhatóak.

- NASA's Jurney to Mars - Hogyan jutunk el a Marsra? (7p)

- Hubble - A Hubble űrteleszkóp története és javítása(8p)

- ISS -International Space Station -  A Nemzetközi Űrállomás bemutatása (10p)

- Az emberi űrkutatás jövője (11p)

- Űrkutatás eszközei (3DES filmje) (15p)

- A naprendszer születése ( Quanta Magazin műsora) (11p)

Mivel kutatjuk a Világűrt? Űreszközök-rakéták-űrhajók-szondák- ISS- Huble telescope- óriástávcsövek bemutatása.  (3DES, NASA filmek)

Látványos műsorok az űrkutatás történetéről, fejlődéséről a Vosztok szondától a legújabb űreszközökig. Áttekintjük az űreszközök fejlődését és eredményeit valós felvételekkel.
Milyen adatokat, képeket kaptunk a szondáink segítségével? Mikor jut el ember ismét a Holdra és távolabbi éitestekre? Ajánljuk mindenkinek, aki szereti az Űrkutatást és az űreszközöket! A műsorban részletesen megismerhetik a rakétákat, szondákat, műholdakat, űrrepülőgépeket és a Nemzetközi Űrállomást, az ISS-t.

10 év felettieknek. A műsor 2018. végén igényelhető élőszavas magyar narrációval.

Csak előzetes egyeztetés alapján megrendelésre!


 

Európa a Csillagok felé - Europe to the Stars (ESO)

Egy nagyon látványos teljeskupolás film az Európai csillagászati kutatások 50 éves történetéről, eszközeiről és eredméyneiről! (31 perc, angol, német nyelven)

To celebrate its 50th anniversary year, ESO is releasing the documentary Europe to the Stars — ESO's first 50 years of Exploring the Southern Sky. The movie captures the story of its epic adventure — a story of cosmic curiosity, courage and perseverance. The story of discovering a Universe of deep mysteries and hidden secrets. The story of designing, building and operating the most powerful ground-based telescopes on the planet.

Europe to the Stars takes the viewer on an epic journey behind the scenes at the most productive ground-based observatory in the world, revealing the science, the history, the technology and the people.

Director: Lars Lindberg Christensen
Music: Jennifer Athena Galatis
3D Animation and Graphics: Martin Kornmesser, Luis Calçada & Theofanis Matsopoulos
Sound Effects and Mixing: Konstantino Polizois
End Title Anthem Composer and Producer: Konstantino Polizois
Producer: The European Southern Observatory (ESO)
Executive Producer: Lars Lindberg Christensen

Filmelőzetes: //youtu.be/4JZXBOBGHfM


 

The Hot and Energetic Universe (2016)  (ESO)

The planetarium documentary “The Hot and Energetic Universe” presents with the use of Immersive Visualisations and real images the achievements of the modern astronomy, the most advanced terrestrial and orbital observatories, the basic principles electromagnetic radiation and the natural phenomena related to the High Energy Astrophysics.

High Energy Astrophysics plays a key role in understanding the universe. These radiations reveal the processes in the hot and violent universe.

High Energy Astrophysics probes hot gas in clusters of galaxies, which are the most massive objects in the universe. It also probes hot gas accreting around supermassive black holes in the centers of galaxies.

Finally, high energy radiation provides important information about our own galaxy, neutron stars, supernova remnants and stars like our Sun which emit copious amounts of high energy radiation. Europe plays a leading role in high energy astrophysics research.

The XMM-Newton and the Integral missions, are leading the exploration of the X-ray and gamma-ray universe. ESA‘s mission ATHENA, to be launched in 2028, will carry the most sensitive X-ray telescope ever and it will be the flagship of all high X-ray missions.

The producer of the documentary is the “Integrated Activities in the High-Energy Astrophysics Domain” (AHEAD).

AHEAD is a project funded by the European Commission in the framework of Horizon2020 (Access to large scale facilities). It is led by IAPS/INAF in Rome and involves most Universities and Research institutes which are involved in High Energy Astrophysics in Europe. The project aims to combine the efforts of all these Institutes in the analysis of X-ray data and facilitate the access to infrastructures distributed across Europe.

Film Director: Theofanis Matsopoulos    - angol nyelvű előadás

 


 

The Incredible SUN (in English)

Every second the Sun emits million times more energy than the world consumes every year. Where does such a huge amount of power come from? Discover our star through the breathtaking timelapses. Thanks to the real images taken by the Solar Dynamics Observatory and processed by advanced mathematical methods, you will experience the true nature of the Sun and find out that it isfar from being as calm as it seems at first glance.

The Sun's activity, pronounced by terrific solar flares, sunspots and coronal mass ejections, influences our planet, by producing impressive auroras but also by damaging distribution networks and communication satellites. Is it a threat to us, then?

Planetáriumi műsor a Napról 11 percben, 8 év felettieknek, angol nyelven, magyar magyarázattal. (Brno Planetarium műsora) - Igényelhető 2017. decembertől.  --  Új Műsor Az Utazó Planetáriumban! 


 

Utazás a Tejút közepébe - Jurney to the Centre of the Milky-way (ESO)

Mit láthatunk a Földünktől, Napunktól távolodva a Galaxisunk, a Tejút szívében? Több, mint húsz éve kutatja az ESO Nagyon Nagy Teleszkópja (WLT) és a Keck teleszkópok a galaxisunk közepét: többszáz csillag mozgását, viselkedését figyelik. Kutatások során felfedeztek egy láthatatlan objektumot is a középpontban egy szupermasszív, gigantikus fekete lyukat.

Időtartam: 7 perc (más műsorral kombináljuk!), Javasolt korosztály:
általános iskola felső osztályok, középiskola, felnőttek, magyar és angol nyelven.

A műsor angolul bármikor vagy 2016. júniustól igényelhető angoul, magyar alámondással!


 

CASSINI – Fulldome Movie   

(idegen nyelvű előadás, magyar magyarázattal, 3DES flmje, 11 perc)

 The new fulldome film on the Cassini probe and his epic journey to the discovery of Saturn. Ideal for animating an evening of scientific divulging at the “Grand Finale” on September 15, 2017. In addition to the Cassini mission, the film illustrates the main physical characteristics of the “Lord of the rings”. The film was born from a collaboration between Astronomical Park


 

Chasing the Ghost Particle 

Deep in the ice at the heart of Antarctica, IceCube, the biggest and strangest detector in the world waits for mysterious messengers from the cosmos. Scientists are using tiny and elusive particles called neutrinos to explore the most extreme places in the universe. These ghostly neutrinos give us an exclusive way to study powerful cosmic engines like exploding stars and black holes.


 

Távoli világok - Idegen élet?  - Distant Worlds - Alien Life?  (51perc) - (csak egyedi kérésre..)

"Distant Worlds - Alien Life?", originally "Ferne Welten - fremdes Leben?", is a joint production by the planetariums in Münster, Bochum, Kiel, Mannheim, Osnabrück und Wolfsburg, produced at LWL-Planetarium Münster.

Does alien life exist out there?

Many people believe in UFOs: visitors from space. But such extraordinary claims demand clear evidence.  Evidence for alien visitors, however, does not exist.
To search for extraterrestrial life, we had better look out there: in space.

In the show we examine the conditions for a habitable zone starting the journey in our own solar system. Then we imagine a tour to some of the recently discovered exoplanets orbiting other stars in the Milky Way. What might be essential for life on distant moons or planets and how could we detect it?
We get an impression of the importance of telescopes, Mars rovers like “Curiosity” and space probes for these challenging studies.

(Length of show: approx. 51 minutes !!, show suited for children age 10)

> UFO-k? - Keressük együtt az idegen élet nyomatit a távoli bolygókon! ( Duppla hosszúságú 51 perces műsor!!)

->Hamarosan bemutatásra kerül!  ->Csak külön kérésre, angol nyelven 2016.novembertől!


 

 

Angol nyelvű gyerekműsor

"Naprendszertúra" és "Új lehetőségek egy kis bolygónak" - planetáriumi animációs műsor összeállítás kisgyerekeknek interaktív beszélgetéssedl (5-8 éveseknek)

Időtartam: kb. 20-23 perc interaktív beszélgetéssel
Korosztály: 5-8 éveseknek

Műsorunkban először megtekintünk egy rajzos animációs (mesélős) műsort a Naprendszerünk bolygóiról, beszélgetünk a bolygókról valós bolygó felvételek segítségével, majd elkalandozunk a Plútó bolygó vizsgálatára küldött "Új Horizont" (New Horizonts) szondával és megnézzük a "nagyszívű, mosolygós" Plútó törpebolygóról készített felvételeit. A műsorban a kisgyerekeknek érthető magyarázatokkal, felfogható adatokkal és számukra érdekes rajzos-mesés képi világ segítségével mutatjuk be a naprendszer bolygóit.

/Solar System Tour for Children, New Horizonts for a little Planet c. műsorok interaktív beszélgetésel és látványos képi kiegészítésekkel./

A műsort a bolygókról érdeklődő kisgyermekeknek és családoknak ajánljuk.

>A műsor megtekinthető angol nyelven, magyar élőszavas narrációval. A magyar változat 2017. decembertől lesz igényelhető.


 

Az év asztrofotósai 2016. --  Astronomy Photographer of the Year 2016

Műsor kikapcsolódásra, 14 perc, angol narrációval, zenével

 .  

Az év asztrofotósai 2015  - Astronomy Photographer of the Year 2015

Műsor kikapcsolódásra, 14 perc, angol narrációval, zenével

 A Greenwich obszervatórium fulldome filmje magyar és nemzetközi asztrofotósok képeivel!

- Ismerjük meg a Földünk környezetét, Naprendszerünk bolygóit és a mélyűr csodálatos jelenségeit asztrofotósok képei segítségével.

- Látványos képek a Holdról, Jupiterről, Szaturnuszról, Gömbhalmazról, Galaxisokról, Napkitörésekről és a teljes napfogyatkozásról.
/Más műsorral együtt is igényelhető, kombinálható!/

-------------------------------------------------

 >  Az év asztrofotósai - Astronomy Photographer of the Year 2014

Műsor kikapcsolódásra, 13 perc, angol narrációval, zenével

Magyar fotós, Éger Iván képei is láthatóak a műsorban!

Greenwich obszervatórium fulldome filmje magyar és nemzetközi asztrofotósok 2014-es képeivel!
- Ismerjük meg a Földünk környezetét, Naprendszerünk bolygóit és a mélyűr csodálatos jelenségeit asztrofotósok képei segítségével.

UtazoPlanetarium_Musorok2018

ÚJ MŰSORAINK 2019-ben !!!! <<<<<< (már most angol nyelven megrendelhető)

  • Jupiter felfedezése
  • Az égbolt szörnyei - Monsters of the Sky
  • Az év asztrofotósai 2018. --  Astronomy Photographer of the Year 2018
  • Solar System tour for Children

  • The ring World

  • A látás / Seeing


 

Utazó Planetárium bárhol az országban!

Planetáriumi előadások általános- és középiskolákban, óvodákban, céges és városi rendezvényeken, művelődési központokban! Iskolanapra, gyereknapra, természettudományos foglalkozásként tudományos és egyben élvezetes program mindenkinek!

Műsorkínálatunk folyamatosan bővül 2018-19-ben, figyelje híreinket!

Műsoraink többsége magyar, német és angol nyelven is kérhető!

Nyilvános előadásainkról a www.facebook.com/utazoplanatarium oldalon értesülhet!

info@utazoplanetarium.hu 

Ajánlatkérés ezen a linken!

 

Planetáriumi műsorok korosztályonként:

Műsorok /javasolt korosztály

Óvodások

3-6 év

Általános iskola alsó évek

6-12 év

Általános iskola felső évek

11-14 év

Középiskola

13-18 év

Felnőtteknek családoknak

rendezvényre

Extra műsorok

Aba és Lana Űrkalandozások

X

 

 

 

 

 

A Csillagos ég rejtelmei

 

X

X

X

X

 

Utazás a bolygók csodálatos világába

 

 x

 X

 X

 

A Földtől a Világegyetemig

 

 (x)

X

X

X

 

Két kis üveglencse

 

X

X

X

X

 

Visszatérés a Holdra egyszer és mindenkorra

 

 

X

X

X

X

Utazás a Marsra

 

(X)

X

X

X

X

Nap – Napszúrás

 

 

(X)

X

X

X

Kozmikus eredetünk 

 

 

X

X

X

X

A sötét anyag

 

 

 

X

X

X

Az Űrkutatás eszközei

 

(x) 

X

X

X

X

A Sötét - The Dark

 

 

X

X

X

X

Az év Asztrofotósa 2015

Az év Asztrofotósa 2014.

A Fény / Fény elvesztése

 

 

X

X

X

X

Zenés látványos csillagászati műsorok a mélyűr objektumokról, galaxisokról

 

 

 

X

X

X

Zenés fulldome improvizációk

 

 

 

 

X

X