Bemutatkozás - Utazó Planetárium

A természet egyik nagyszerű látványossága a gyönyörű csillagos égbolt derült, sötét éjszakákon. Csendesen vonulnak keletről nyugatra a csillagképek, melyek a mai ember számára is csodálatos szórakozást nyújtanak.

Ön is szeret a csillagos ég alatt ábrándozni? 
Érdeklik az égbolton megfigyelhető jelenségek mögött rejlő természeti törvények? 
Szeretné jobban megérteni az égbolton megfigyelhető égi "tüneményeket"? 

Percek alatt felállítható utazó planetáriumunkba belépve lelkes csillagászok tolmácsolásában az Ön szeme láttára elevenedik meg az éjszakai égbolt.

Élje át velünk a titokzatos Univerzum rejtelmeit!

Utazó Planetárium bárhol az országban! 

Planetáriumi előadások általános- és középiskolákban, óvodákban, céges és városi rendezvényeken, művelődési központokban! Iskolanapra, gyereknapra, természettudományos foglalkozásként tudományos és egyben élvezetes program mindenkinek! 

Műsorainkról a következő oldalon olvashat (kattintás ide!)

www.facebook.com/utazoplanetarium 

www.utazoplanetarium.hu   

www.utazoplanetarium.com   -  www.youtube.com/user/utazoplanetarium 

„Misztikus volt, és a látványon kívül rengeteg ismeretet nyújtott.” (Nagyveleg)

 „Színvonalas előadásokat láttunk, felkészült, segítőkész, türelmes szakemberekkel. A gyerekek megismerték és karnyújtásnyira kerültek a csillagokhoz, melyek eddig elérhetetlennek tűntek számukra. Élményekkel telve távoztak.” (Bicske)

 „Mindenkinek nagyon tetszett, köszönjük.” (Budapest, Pestszentimre)

 „A kollégák és a gyerekek részéről is pozitív vélemények hangzottak el. Olyan programnak tartották, amelyet akár minden tanévben meg kellene rendezni! A tartalom és a látvány gyerek közeli és jól érthető volt.” (Budapest, Újpest)

 „Mind a diákok, mind a pedagógusok nagyon hasznosnak és élvezetesnek tartották az előadásokat. Fantasztikus volt a mesés előadás a "kicsik" számára.” (Gyulafirátót)

 „Információban gazdag, színvonalas előadásokat láthattunk.” (Beremend)


 

Kirándul az osztály magazinban az Utazó Planetárium

Az eddigi öt éves működése során az Utazó Planetárium előadásait már több, mint százezren látták

az ország különböző pontjain, de hívták már őket környező országokba is. Jelenleg tizenkét magyar

nyelvű, tematikusan összeállított műsorból lehet választani: a legkisebbeknek szánt mesés előadástól kezdve az áttekintő bemutatón keresztül a komolyabb, egy-egy jellegzetesebb témát érintő, középiskolásoknak és felnőtteknek egyaránt tanulságos előadásokig.

Akik a csillagot is lehozzák az égről

Ki ne ábrándozott volna legalább életében néhányszor a csillagos égboltot nézve, elgondolkodva a világűr végtelenségén, a bolygók keletkezésén, esetleg távoli civilizációk létezésén Földünkön kívül. A népligeti Planetáriumot rendszeresen keresik fel gyermekcsoportok, ám akad - különösen a vidékiek között -, akiknek még nem volt módjuk oda látogatni. Nekik is és persze mindenki másnak is érdekes lehet az Utazó Planetárium csillagászati és tudományos népszerűsítő programja, amely többféle korosztályt szólít meg, ráadásul „házhoz megy”.


Milyennek látnánk Földünket éjszaka a világűrből? Milyen lehet landolni a Hold felszínén? Látszik-e víz nyoma a Mars felszínén? Mi található a Naprendszerünkön távoli vidékein és még azon is túl? Mit is látunk pontosan az égen, mikor feltekintünk a csillagos égboltra? Ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak szinte minden gyereket, fiatalt, időset. Sokan közülük ismerik az alapvető csillagászati ismereteket, hiszen az iskolákban, a fizika és környezettan órákon a tananyag része e tudományterület, arra azonban, hogy jobban elmélyülhessenek benne, sajnos nem mindig van idő és mód.


Az Utazó Planetáriumot, amely tulajdonképpen egy csillagászat és természettudományokat népszerűsítő projekt, éppen ezért hozta létre két csillagász. A „Mesél az ég! – Karnyújtásnyira az univerzum!” projekt célja, hogy látványos előadásaik segítségével a diákok szórakoztató módon ismerhessék meg a csillagászat alapjait. Előadásaik közül van, melyet az ELTE Csillagászati Tanszékének és az MTA Csillagászati Kutatóintézetének dolgozói készítettek, fordították vagy egészítettek ki, és mára számos iskolában, óvodában és művelődési házban is megismerhette a nagyközönség. A planetárium 4,5 éves működése során már több, mint 75000-en láthatták műsoraikat országszerte.


Jelenleg 12 különböző műsorral járják az országot, a legkisebbeknek szánt mesés előadástól kezdve az áttekintő csillagászati, Naprendszerünket bemutató előadáson túl tudományos, egy-egy szűkebb területet felölelő műsorokig, amelyek a középiskolásoknak és felnőtteknek is érdekesek lehetnek. Az Utazó Planetárium a digitális technika új lehetőségeivel dolgozik, egy felfújható gömbkupola belsejére vetíti ki a csillagos égboltot, illetve a fulldome, azaz teljes kupolás, térhatású filmeket. A kupola alatt egyszerre 28 vagy 45 fő tartózkodhat, akik úgy érezhetik magukat, mintha valóban az éjszakai égbolt alatt lennének, vagy éppen egy űrhajóban száguldanának valahol a távoli csillagok között.
A műsor különlegessége is éppen ez, ami megkülönbözteti a hagyományos népligeti Planetáriumtól, hogy nem analóg módon, hagyományos csillagászati planetárium-műszerrel dolgoznak, hanem speciális, digitális vetítéssel. Így lehetőség van nemcsak a csillagos égboltot kivetíteni, hanem olyan térhatású filmet is bemutatni, melyben a néző úgy érezheti, hogy Ő is azon az eszközön ül, amellyel leszálltak például a Holdra, vagy elrepültek a Naprendszer bolygói, üstökösei mellett.


Tapasztalatuk, hogy általánosabb, tudományos ismertető előadásaik komolyan felkeltik a gyerekek érdeklődését a csillagászat iránt, visszajelzéseik azt mutatják, hogy sokan szeretnének jobban elmélyülni egyes témákban, amely a pedagógusokat is segíti a további munkában, akár a fizika, a földrajz, vagy akár a kémia és biológia tananyag egyes fejezeteinek elsajátításában.
Műsoraikat a tanárokkal előzetesen egyeztetve állítják össze, a megfelelő korosztály igényeit szem előtt tartva, akár különlegesebb vagy kevésbé ismert információkkal színesítve azokat. A projekt különlegessége, hogy utazó, mobil, azaz nem szükséges utaztatni a tanulókat, hiszen az élmény „házhoz megy”.
Kapcsolat: info@utazoplanetarium.hu,
www.utazoplanetarium.com ,
www.facebook.com/utazoplanetarium

https://issuu.com/videkjaro/docs/videkjaro_kirandul_az_osztaly_2017/16

 

Utazó Planetárium tájékoztató iskolaigazgatóknak, középiskoláknak!

Letölthető ismertető iskolaigazgatóknak, műsorajánlóval. (pdf)

Utazó Planetárium iskolai előadásai - a kupolák

Tájékoztató levél iskoláknak

Ismertető rendezvényszervezőknek

Utazó Planetárium Veszprémben

Utazó PLametárium Veszprémben

CÉGÜNKRŐL

A feltűnő, érdekes, vagy éppen félelmet keltő égi jelenségek azok figyelmét is felkeltik, akik nem foglalkoznak rendszeresen az égbolt megfigyelésével. Fényes üstökösökre, tűzgömbökre már az emberiség korai időszakában is felfigyeltek. Az iparosodás előtt, illetve a korábbi történelmi időkben is, amikor a mindennapi élet arra kényszerítette az embereket, hogy több időt töltsenek a szabadban, az éjszakai ég teljes pompájával a legtöbb ember életének megszokott része volt. Nem csak a kor tudósai, hanem például a pásztorok, akik éjszaka őrizték nyájaikat, vagy a hajósok pontosan ismerték a Hold és a bolygók szabályos járását és a kevésbé megjósolható jelenségeket is. A mai ember számára is csodálatos szórakozást nyújthat a csillagos égbolt megfigyelése derült, sötét éjszakákon.

A digitális planetárium új lehetőséget teremt arra, hogy megismerjük a csillagos égbolt jelenségeit, megértsük az égi jelenségek hátterében húzodó természeti törvényeket. Szeretnénk azokkal is megismertetni az égbolt jelenségeit, akiknek - mivel nagyvárosokban élnek - nincs nagyon lehetőségük az éjszakai égboltot teljes pompájukban megfigyelni. A planetárium amellett, hogy lehetőséget ad az égi jelenségekben való gyönyörködésre, mint például a bolygók, csillagködök, távoli galaxisok, segít a világegyetemről és a körülöttünk lévő világról kialakított képünk bővítésére, mélyebb megértésére.

Az UtazóPlanetárium csapata hisz abban, hogy a csillagászati és űrkutatási ismeretek nemcsak szemgyönyörködtető képeket jelenthetnek, hanem látogatóink betekinthetnek a csillagok lenyűgöző világába, megismerhetik a csillagos égen megfigyelhető szabályosan és szabálytalanul ismétlődő jelenségeket, melyek megfigyelése indította el az emberiséget a természettudományos fejlődés máig is tartó útján. Emellett szeretnénk elősegíteni a csillagok és a bolygók szabad szemmel vagy távcsővel történő megfigyelését is, hisz a planetáriumban megismert jelenségeket mindenki nyomon követheti maga is. 

Cégünkről

Az Utazó Planetárium tudományos és ismeretterjesztő céget okleveles csillagász kutatók és egyetemi oktatók hozták létre azzal a céllal, hogy látványos és szórakoztató formában ismertesse meg a csillagok távoli világát, és kedvet teremtsen az éjszakai égbolt szabadszemes vagy távcsöves megfigyeléséhez. Cégünk rendelkezik egy hordozható digitális planetáriummal, valamint egy felfújható planetáriumi kupolával, mellyel már az ország számos általános és középiskolájában, művelődési házában, óvodájában jártunk, emellett több rendezvényen is részt vettünk, ahol hosszabb/rövidebb ismeretterjesztő műsorokkal szórakoztató formában ismertettük meg az égbolt csodáit a közönséggel.

Utazó Planetárium 6 méteres (45 fős) kupola iskolai tornateremben

Csillagaszati planetáriumi előadások iskolákban, bárhol az országban! -
Egy napon akár 300-450-770 fő részére is! Látványos, tartalmas, minőségi előadások okleveles csillagászoktól! Nézze meg referenciáinkat!
Utazó Planetárium 6 méteres (45 fős) kupola iskolai tornateremben.
-> Következő hónapokra időben foglalja le iskolájába, már csak kevés szabad előadásnap maradt!
Utazó Planetárium - karnyújtásnyira az Univerzum!
Info@utazoplanetarium.hu
Előadásokról:
Www.utazoplanetarium.com
Www.utazoplanetarium.hu

Hirlevél feliratkozás

Elindítjuk hírlevelünket. Feliratkozni a következő linkre kattintva lehet:

Tudományos és tájékoztató hirlevél magánszemélyeknek, iskoláknak, művelődési házaknak! 
Témák:
Csillagászati hírek, események, hazai eredmények havonta 1-3 hirlevélben.
A hirlevél összeállításában együttműködünk a NASA Könyvtárral, a Magyar Csillagszati Egyesület, az Elte Csillagásztai tanszék és a MTA CSKI Konkoly csillagaszati obszervatumának munkatársaival.
A hirlevélben tájékoztatást adunk a csillagászati érdekességek mellett az Utazó Planetárium következő nyilvános előadásairól.

https://docs.google.com/…/1XJJc6DphlVlVG2pXF2uaxGl7wfSFpcSI…

TV riport a HIR TV-ben az Utazó Planetárimról 2014-ben

Hivatalos céginformációk, közlemények:

Utazó Planetárium Szolgáltató és Tanácsadó Kft.
Rövidített elnevezés: Utazó Planetárium Kft.
Székhely: 1117 Budapest, Nádorliget utca 5/A.
Adószám: 24085874-2-43 , Cégjegyzékszám: 01 09 989779
Bankszámlaszám: 10918001-00000106-95380004 UniCredit Bank Hungary Zrt.

http://www.ceginfo.hu/ceg/utazo-planetarium-szolgaltato-es-tanacsado-kft-26545632.html 

Hivatalos mérlegadatok és közzététel helye:  e-beszamolo.im.gov.hu 

http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kereses_merleglista?f=xGI0j%2bQZdARyFhjL8k%2fE4w%3d%3d&so=1

Adatkezelés és GDPR tájékoztatás itt található.